Přirozeně bezlepková mouka z tygřích ořechů je bohatá na vlákninu a minerály fosfor a draslík. Jídla obohatí nejen nutričně, ale dodá jim i lehce ořechový nádech. Vhodná na pečení dezertů, chleba nebo domácího müsli.
Detailní popis produktu
- BIO kvalita
- bohatá na minerální látky
- vysoký obsah vlákniny
- vhodná pro lidi trpící intolerancí na lepek a ořechy
Mouka z tygřích ořechů je netradiční bezlepková alternativa ke klasickým moukám. Kromě celiaků si ji mohou dopřát i lidé trpící alergií na skořápkové plody. Tygří ořechy totiž nejsou v pravém slova smyslu ořechy, ale hlízy rostliny Šáchoru jedlého. Rostlina vytváří pod zemí olejnaté hlízy o velikosti 1–2 cm, které mají příjemně nasládlou ořechovou chuť. Na první pohled připomínají hlízy větší seschlý oříšek a odtud je i odvozen název tygří ořechy nebo zemní mandle.
Mouka z tygřích ořechů má jemnou sladkou chuť. Bohatá je nejen na vlákninu, ale zejména na minerály fosfor a draslík a vitamín E.
Tygří ořechy znali lidé již ve starověkém Egyptě. Oblíbili si je díky jejich výživovým benefitům. Byli dokonce součástí posmrtné výbavy faraonů. V současné době se s nimi čím dál častěji setkáváme na pultech obchodů se zdravou výživu. Velké popularitě se těší ve Španělsku, kde se z nich připravuje nápoj Horchata de Chufa.
SLOŽENÍ
tygří ořechy (šáchor jedlý)*. *z ekologického zemědělství
Země původu: Niger
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Energetická hodnota | 1959 kJ/468 kcal |
---|---|
Tuky | 25 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 5,3 g |
Sacharidy | 48 g |
- z toho cukry | 21 g |
Vláknina | 14 g |
Bílkoviny | 4,6 g |
Sůl | 0,08 g |
Vitamin E | 5,1 mg (42,5% RHP) |
Draslík | Draslík 910 mg (45,5% RHP) |
Fosfor | Fosfor 230 mg (32,9% RHP) |
Železo | Železo 2,8 mg (20% RHP) |
POUŽITÍ
Nutričně výživnou mouku můžete použít na pečení, na přípravu kaší nebo zahuštění pokrmů.